Saturday 24 November 2012

"PAVLOVA CAKE"



Assalamualaikum bloggers :)

Sini dek Ja nak kongsi satu resepi ngan blogger2 sekalian..hehehe~
lame dah teringin nak buat kek pavlova nie tapi asyik tertangguh jew..
Pagi2 pergi  kerja,malam plak as a practical student..ape lagi klu bukan research..odoiiii penink kepala den...
sambil2 tengok bebudak main bola kt sebelah umah nie, Dek Ja nk busykan diri update belog..tak ape kannn??? HEHEHEHEHE~
So, apelah lagi jom cari mr GOOGLE utk cari resepi pavlova  nie..
cari punyer cari, dekja jumpalah resepi nie:




Pavlova cake with strawbery


Resepi Pavlova

Bahah-bahan

4biji putih telur
2 camca teh gula halus
1 camca besar tepung jagung
1 camca teh cuka
1 camca teh esen vanilla
4/3 cawan non-dairy whipping cream yang diputar hingga kembang
Buah-buahan (strawberry,blueberry,kiwi,mangga) 

*buahan mengikut citarasa anda :)

CARA-CARA

-Panaskan oven dengan suhu 140c

-Putarkan putih telur hingga berbuih dengan m'gunakan kelajuan yg tinggi.Masukkan gula halus sedikit demi sedikit dan putar sehingga adunan menjadi MERINGUE yang kental.Kemudian ayak tepung jagung  dan kacau rata dengan menggunakan spatula.

-Masukkan esen vanilla, cuka makan dan gaul sehingga rata.Kemudian tuang adunan keatas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas.Bentukan bulat dan pastikan tepi lebih tinggi dari tengah.

-Turunkan suhu oven kepada 130c dan bakar kek tadi selama 1 jam 20 minit. Kemudian bila pavlova kelihatan pucat dan sedikit perang,matikan api oven.

-Make sure pintu oven dibiarkan terbuka sedikit dan biarkan pavlova sejuk seketika.

-Apabila pavlova dah sejuk, alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan yg sesuai.Putar non-dairy whipping cream sehinggan kembang dan kental.(Pastikan Ia Sejuk)

-Kemudian tuang dan ratakan keatas pavlova tadi. Hiaskan dengan buah-buahan mengikut kreativiti korang sendiri.



bluberry + strawbery Pavlova

chocloate pavlova.yummy :)




Ihsan dr mr GOOGLE



3 layer berry and brown sugar


SEDIA DIHIDANGKAN & SELAMAT MENCUBA :)





No comments:

Post a Comment